VIDEO * Un transport agabaritic de 420 de tone a tranzitat judeţul pentru a ajunge în portul Olteniţa

Doi colosi si-au croit, marti noaptea, drum pe soseaua Berceni, din Capitala. Un transport agabaritic, format din doua reactoare ce cantaresc 260 de tone fiecare, s-a pus in miscare de la platforma IMGB, cu destinatia China.

 

Pentru a putea ajunge cat mai repede in Portul Oltenita, unde vor fi urcate pe un vapor, piesele gigant au fost insotite de zeci de masini de interventie.

„Avem 10 jumatate latime, 11 metri inaltimea convoiului, iar greutatea totala a fiecarui trailer are aproximativ 420 de tone. O compozitie de trailer cu 14 axe dispuse in paralel si sunt cam 8 anvelope pe axa„, a declarat Marius Tudose, directorul Diviziei de Transport.

Din cauza dimensiunilor impresionante, gigantii au ocupat ambele sensuri de mers, iar viteza maxima cu care convoiul a inaintat a fost de 20 de kilometri la ora.

Nu e de mirare ca au existat si cateva dificultati in manevrare.

Pentru ca in astfel de situatii orice greseala se poate transforma usor intr-o catastrofa, s-a lucrat 3 luni la planificarea si organizarea operatiunii.

Transporturile grele, interzise de legislaţie în zilele toride Însă pe tronsoanele de drum în care covorul de asfalt este prea subţire acesta se va distruge sub povara convoiului agabaritic. Cel puţin aşa susţine Gheorghe Boeru, expert în infrastructură rutieră. El a precizat că portanţa drumului este invers proporţională cu temperatura şi tocmai de aceea există legislaţie care interzice transporturile grele în timpul zilelor toride. „Desigur, şi transportatorul trebuie să respecte anumite normative prin care se repartizează greutatea pe osii, astfel încât masa transportată apese să fie uniform carosabilul. Altfel, pericolul de distrugere a drumurilor este şi mai mare“, a mai spus specialistul.

Convoiul a facut un popas la limita cu judetul Calarasi, iar astazi la orele amiezei a ajuns in portul Oltenita. (Protv)