Iconari olteniţeni la “Porţile Credinţei” din Tecuci, judeţul Galaţi

De curând s-a încheiat Concursul Regional de Artă Icongrafică „Ucenici la porţile credinţei”, organizat de Clubul Copiilor din Tecuci, judeţul Galaţi. Anual, Olteniţa este prezentă la acest concurs, artiştii pricepuţi ai Cercului de Artă Populară din cadrul Clubului Copiilor Olteniţa fiind printre cei mai apreciaţi, lucrările realizate cu pasiune, talent nativ, dăruire, având recunoaştere finală cu premii, medalii, felicitări.

Profesor Ecaterina Mitran, îndrumătoarea elevilor Cercului din Olteniţa, ne spune că Olteniţa a participat până acum la cinci ediţii, cea de anul acesta fiind a şasea. Cei trei copii participanţi au fost Mihai Narcisa, cls. a VII-a , Mihai Gabriela, cls. a VI-a, Ivaşcu Constantina, cls. a V-a.

 

Juriul a deliberat ca cele mai reuşite lucrări să fie premiate, drept urmare, s-au oferit diplome şi premii celor mai buni pictori. Fiecare dintre fetele din Olteniţa a obţinut premii, creaţiile acestora şi bineînţeles ale tuturor participanţilor rămânând, ca în fiecare an, în oraşul gazdă Tecuci.

DSC08422Mihai Narcisa a obţinut două locuri I, unul dintre acestea pentru icoana „Sfânta Irina” pictată pe lemn, iar cealaltă creaţie premiată a fost o pictură religioasă pe suport neconvenţional.
Mihai Gabriela a obţinut premiul al II-lea la icoane pe sticlă, reprezentând pe Sfântul Vasile.
Ivaşcu Constantina a primit premiul II pentru o icoană pictată pe pânză reprezentând-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
„Atmosfera din această tabără a fost deosebit de emoţionantă datorită oamenilor primitori, care au organizat acest eveniment dar şi datorită faptului că s-au gândit ca toţi participanţii să fie mai aproape de credinţa noastră ortodoxă prin faptul că ne-au asigurat găzduirea la Mânăstirile din preajmă, unde în fiecare dimineaţă am participat la Sf. Liturghie.

DSC08423 Cazarea a fost asigurată  la Mânăstirea Vladimireşti, Mânăstirea Gologanu, Mânăstirea Buciumeni şi Cârlomăneşti.” ne mărturiseşte profesoara mentor, cea care dezvoltă an de an talente olteniţene, oferindu-le cu generozitate aripi pentru creaţie. Ecaterina Mitran ne mai spune că prin prisma faptului că cele trei fete sunt cunoscute ca fiind evlavioase, acestea merg frecvent la biserica din centrul municipiului Olteniţa, şi pentru că fondurile băneşti lipsesc aproape de fiecare dată, părintele protopop Marian Necula a contribuit cu o sumă de bani pentru cumpărarea materialelor necesare lucrului în cadrul etapei de concurs.

Concursul de la Tecuci s-a desfăşurat în perioada 3-6 septembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Vineri,  6 septembrie a avut loc festivitatea de premiere, juriul fiind format dintr-un pictor bisericesc, un preot şi un delegat al Inspectoratului Şcolar Judeţean din Galaţi. Lucrările executate au fost ulterior vernisate în cadrul expoziţiei iconografice din sala de festivităţi a Protoieriei Tecuci. După diplome şi medalii, impresiile tuturor participanţilor au fost consemnate într-un jurnal special.

Concursul de anul acesta a adunat la Tecuci 46 de elevi-iconari din şase judeţe ale ţării, membri ai cluburilor de copii din judeţele Călăraşi, Bacău, Vrancea, Buzău, Brăila, precum şi elevi de la Seminarul „Sf. Apostol Andrei” din municipiul Galaţi, secţia Patrimoniu.

Premiile obţinute de elevii Cercului de Artă Populară în luna august la Sibiu şi acum la Tecuci au fost dedicate Clubului Copiilor Olteniţa, începerii activităţii în noul an şcolar, după cum a mai precizat profesoara Ecaterina Mitran.

Laura Suzeanu