VIDEO * La Olteniţa se va aplica Legea câinilor fără stăpân. Maidanezii pot fi adoptaţi

Cu 266 de voturi pentru, 23 împotrivă  şi 20 de abţineri proiectul de lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile a fost adoptat. Parlamentarii au votat legea câinilor comunitari, modificarea apărută faţă de forma iniţială, propusă spre dezbatere, o reprezintă modificarea timpului de staţionare în adăposturile publice ale cânilor fără stăpân. Dacă iniţial se specifica un termen extrem de redus de 7 zile, prin amendamentul depus marţi, 10 septembrie, şi adoptat, durata se modifică la 14 zile.

caini comunitari pe pietonala Argesului

caini comunitari pe pietonala Argesului

După scurgerea termenului de 14 zile, interval în care exemplarele pot fi revendicate de proprietari sau adoptate de doritori, dacă nu intervin cele două situaţii, câinii urmează să fie eutanasiaţi. O mare parte din decizia privind soarta maidanezilor rămâne în continuare în sarcina edilului oraşului sau al comunei. Acesta poate hotărâ prelungirea termenului pentru o perioadă nedefinită în condiţiile în care are la dispoziţie resurse financiare şi umane ce pot fi alocate adăposturilor publice.

La Olteniţa a fost programată pentru astăzi o primă întâlnire între Executivul Primăriei Olteniţa şi reprezentanţii susţinătorilor cauzei câinilor comunitari. La întâlnire au fost prezenţi şi câţiva consilieri locali. În urma discuţiilor, s-au trasat direcţii de acţiune, ce vizează inventarierea şi gestionarea câinilor fără stăpân.

În general, cei prezenţi au decis că eutanasierea nu rezolvă problemele, nici primarul Petre Ţone nu doreşte eutanasierea câinilor, nici consilierul Gheorghe Lungu, care declară că va face tot ce se poate pentru a găsi stăpâni pentru cât mai mulţi câini din oraş. Reprezentanta iubitorilor de animale, dr. Maria Sarivan, se oferă să facă lobby pentru adopţia câinilor de pe stradă, menţionând printre altele şi faptul că de-a lungul timpului a sterilizat mai multe patrupede luate de pe stradă.

Dr. Sarivan Maria, un mare iubitor de animale

Dr. Sarivan Maria, un mare iubitor de animale

La general, ideea a rămas orientarea către cei care vor dori să adopte câini, după ce aceştia vor fi sterilizaţi într-un adăpost ce va fi improvizat şi crotaliaţi, alte operaţiuni ce necesită ceva cheltuieli. De asemenea, la această întâlnire s-a discutat şi despre cine va face sterilizarea în aşa fel încât cheltuielile să fie minime sau o sterilizare gratuită pe care să o facă medicii veterinari din Olteniţa în semn de voluntariat, o propunere făcută de alt reprezentant al iubitorilor de animale, Ion Simigiu. O propunere iniţială pentru o sterilizare gratuită a fost făcută de consilierul local Victor Mihai, care a propus o colaborare cu studenţi la medicina veterinară ce şi-ar pune serviciile în slujba acestei campanii. Consilierul Gheorghe Lungu cere aviz favorabil din partea primarului Ţone pentru o colaborare pe această operaţiune între un medic veterinar cu experienţă şi primărie.

Primarul Petre Tone s-a declarat impotriva eutanasierii cainilor comunitari

Primarul Petre Tone s-a declarat impotriva eutanasierii cainilor comunitari

Aşadar, câinii din Olteniţa vor fi strânşi şi duşi către o locaţie ce se va stabili ulterior, după care se vor aştepta adopţiile. Câinii din aceste adăposturi ce nu-şi vor găsi stăpâni vor fi eutanasiaţi după mai bine de 14 zile.

La întâlnire au fost prezenţi doi avocaţi ce au reprezentat societatea civilă şi o avocată, cu opinii radicale privind problema câinilor, care a cerut vehement celor prezenţi şi primarului în special să strângă câinii din oraş, cu preponderenţă pe cei din Parcul Central.

De la întâlnire nu au lipsit ironiile, ce nu au avut de altfel legătură cu subiectul întâlnirii.

Potrivit noilor norme de aplicare din legea eutanasierii maidanezilor, iubitorii de animale vor avea astfel ocazia să aibă grijă de câinii din adaposturi de la distanţă.
Cei interesaţi vor plăti hrana şi întreţinerea câinilor şi îi vor putea vizita zilnic şi cel mai importat, câinii maidanezi vor putea fi mutaţi în adăposturi private, lăsând locul liber în adăposturile Primăriei.

Noile prevederi legislative interzic „reteritorializarea” câinilor fără stăpân.

IMPORTANT ! Primarul Petre Tone a declarat ca este deschis propunerilor venite din partea cetatenilor cu privire la soarta cainilor comunitari. Asadar, va rugam sa va exprimati parerea la rubrica noastra de comentarii din subsolul acestei pagini. Va asiguram ca opiniile/comentariile lasate aici vor ajunge pe masa primarului, urmand ca decizia luata in cosiliul local de alesi sa tina cont de propunerile dumneavoastra !