Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa are un nou director, numire făcută de Inspectoratul Şcolar Călăraşi

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Olteniţa are la conducere un alt director, în persoana Elenei Becheru, sosită prin transfer de la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” Olteniţa. Profesoara de sport, Cristiana Drăgan şi-a încheiat mandatul la 31 august 2013, după cinci ani de activitate managerială la cârma celui mai mare liceu din judeţ, timp în care, potrivit spuselor colegilor săi, liceul a căpătat noi valenţe şi o altă faţă, recunoaştere în afara graniţelor oraşului din punct de vedere al pregătirii şcolare, respectul mai multor instituţii de învăţământ din alte judeţe.

Decizia de numire a noului director al şcolii a fost citită marţi, 3 august a.c., de inspectorul şcolar Laura Munteanu, într-una din clasele liceului Bălcescu, în prezenţa colectivului de profesori, maiştri, personalului didactic auxiliar.

De la Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi a fost trimis un delegat, deşi ar fi trebuit ca numirea să fie făcută public de inspectorul şcolar general în persoană, prof. ing. Silviana Şestacovschi, sau de inspectorul şcolar general adjunct, prof. Amza Eufrosina.

Mai mult decât atât, Legea Învăţământului nu este respectată în acest caz, noul director neîndeplinind câteva din criteriile de ocupare a unui post managerial. Elena Becheru nu este titulară la liceul mai sus menţionat, nu are o vechime de cel puţin 5 ani la catedră.
După citirea deciziei de numire în funcţia de director al liceului Bălcescu, fostul director, profesor Cristiana Drăgan a adresat câteva cuvinte la final de mandat tuturor celor prezenţi, colegilor săi. Fostul director a declarat printre altele că decizia Inspectoratului Şcolar Călăraşi este o greşeală impardonabilă prin faptul că nu s-a aprobat numirea pe acest post a unui profesor titular al liceului Bălcescu.
Noua numită în funcţie, Elena Becheru, s-a prezentat pe scurt în faţa colectivului de profesori al instituţiei de învăţământ liceal.
Un alt aspect de remarcat este acela ca la întrunirea de marţi, 3 august 2013, nu au fost numiţi directorii adjuncţi ai liceului.
Potrivit zvonurilor din municipiu, Elena Becheru este susţinută cu vehemenţă de actualul primar Petre Ţone, funcţia de director pe care aceasta a preluat-o fiind de fapt o urmare a acestui sprijin. Elena Becheru face parte din Alianţa USL Olteniţa.

Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de director de şcoală arată că incompatibilitățile la exercitarea funcțiilor de director și director adjunct sunt reglementate de prevederile art. 234 alin. (5) și art. 257 alin. (4)  din Legea educației naționale nr. 1/2011.
În condițiile vacantării funcției de director, conducerea interimară a unității de învățământ este exercitată  conform prevederilor art. 258 alin. (7) din Legea educației naționale nr. 1/2011, adică numai un titular al şcolii poate prelua conducerea interimară.

Laura Suzeanu