Motivul oficial pentru care Wirom a sistat furnizarea gazelor naturale catre Termourban * Vezi comunicatul de presa !

In perioada 22.07.- 05.08.2013 WIROM a fost nevoita sa sisteze furnizarea gazelor naturale catre toate punctele de consum ale clientului TERMOURBAN din cauza restantelor foarte mari la plata inregistrate de TERMOURBAN, termenele de plata ale facturilor emise de WIROM fiind depasite cu pana la 120 de zile. Precizam ca sistarea s-a facut cu respectarea in integralitate a prevederilor contractului de furnizare a gazelor naturale nr. 608 din data de 01.03.2010 („Contractul de furnizare”), incheiat intre WIROM si TERMOURBAN. In fapt, TERMOURBAN nu este la prima incalcare a prevederilor contractului, pana acum inregistrand intarzieri repetate la plata, de pana la 20 de zile.
TERMOURBAN are obligatia de a efectua plata facturilor emise de WIROM in termenele agreate prin Contractul de furnizare, respectiv in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii, obligatie nerespectata de TERMOURBAN.
WIROM nu poate sa acorde clientilor un credit nelimitat in timp si valoare, mai ales in lipsa unei garantii de plata.
Anterior sigilarii, pentru a evita sistarea furnizarii gazelor naturale, WIROM

  • a transmis lunar preavize, incepand cu luna aprilie, fara sa obtina vreo reactie din partea TERMOURBAN
  • a facut mai multe propuneri cu scopul obtinerii unei garantii de plata pentru sumele neachitate de catre TERMOURBAN, cum ar fi o scrisoare de garantie bancara sau un bilet la ordin avalizat de catre Primaria Oltenita

Solicitarea in vederea implicarii municipalitatii pentru gasirea unei solutii s-a bazat pe faptul ca aceasta, in calitate de actionar unic, poate sa influenteze direct desfasurarea activitatii TERMOURBAN. De altfel, WIROM a mai obtinut in anul 2010 un bilet la ordin emis de TERMOURBAN avalizat de catre Primaria Oltenita pentru acoperirea restantelor din acel moment.

Din pacate, toate propunerile WIROM au fost respinse.

Solicitarea biletului la ordin avalizat este in mod frecvent practicata pe piata si este sustinuta de prevederile articolului 62, alin. 2, litera E coroborat cu alin. 3 din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, coroborat cu Ordinul 1059/2008 privind aprobarea Normelor metodologice pentru inregistrarea si raportarea datoriei publice cu modificarile ulterioare.

Contractul de furnizare a gazelor naturale incheiat intre TERMOURBAN si WIROM este contractulcadru aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) prin Ordinul 77/2009, publicat in Monitorul Oficial Nr.632/24.09.2009. Contractul-cadru de furnizare se utilizeaza obligatoriu pentru toti consumatorii care opteaza pentru incheierea unui contract de furnizare pe piata captiva, continutul acestuia, din care enumeram cateva exemple, fiind integral reglementat:

  • termenul de plata
  • drepturile si obligatiile furnizorului si consumatorului, incluzand si conditiile referitoare la sistarea furnizarii
  • nivelul penalitatilor

Implicarea WIROM in modelul contractului de furnizare incheiat intre TERMOURBAN si WIROM se limiteaza astfel la completarea unor informatii specifice clientului si furnizorului. Contractul-cadru de furnizare incheiat cu TERMOURBAN include toate punctele de consum ale clientului. De comun acord cu conducerea TERMOURBAN – care este identica cu conducerea de azi – in 2010 toate punctele de consum au fost consolidate intr-un singur contract.

Aceasta structura a contractului se bazeaza pe profilul activitatii TERMOURBAN, care

  • are o singura identitate juridica, riscul de plata fiind astfel legat de societatea TERMOURBAN si nu de fiecare din unitatile de productie a agentului termic
  • isi stabileste singura politica de incasare a facturilor, de recuperare a creantelor si alocare a sumelor incasate

O analiza a modalitatilor de a efectua platile arata ca TERMOURBAN se comporta ca o singura unitate si nu trateaza punctele de consum prin delimitare: la ora actuala, facturile emise de catre WIROM pentru punctele de consum CT 3,7,10 sunt integral neachitate.
Consumatorii au dreptul sa isi aleaga orice furnizor licentiat pe piata gazelor naturale. Prin urmare, si TERMOURBAN poate decide in acest sens. Precizam ca, in conformitate cu art.143 litera G din Legea nr.123 din 10 iulie 2012 a energiei electrice si a gazelor naturale, denuntarea contractului de furnizare se realizeaza in termen de 3 saptamani de la solicitare, sub conditia achitarii obligatiilor financiare.
Regretam situatia neplacuta cu care se confrunta clientii sistemului de termoficare din Oltenita, mai ales cei bun platnici. Cu toate acestea, neplata facturilor in termenele agreate contractual creeaza prejudicii importante WIROM si impiedica buna desfasurare a activitatii acesteia, mai ales in conditiile de piata actuale.
In momentul in care WIROM va primi o garantie de plata sau sumele restante vor fi achitate, WIROM va relua imediat alimentarea cu gaze naturale a societatii TERMOURBAN fie in calitate de furnizor, fie de distribuitor.