VIDEO * Bătaie pe un loc de muncă la Olteniţa. 80 de femei au facut coada pentru un post de vanzatoare

Au făcut o facultate, în speranța obținerii unui loc de muncă mai bine plătit, dar se mulțumesc cu orice pentru a avea un venit. Este cazul a zeci de persoane cu studii superioare din România, care depun cereri de angajare şi doresc să lucreze în orice domeniu, fără pretenţii. Aici s-a ajuns, Olteniţa fiind municipiul care nu face abstracţie de la acest fenomen.
Lipsa locurilor de muncă, salariile mici, corupția și sistemul de sănătate îi îngrijorează pe mulţi dintre olteniţeni. Iar șansele ca viața să se schimbe în bine sunt slabe. Asta reiese din sondajele noastre video sau audio. De asemenea, un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie arată că aproape jumătate din cei chestionați sunt nefericiți, iar peste 80 la sută cred că în acest moment situația economică a țării este proastă.

În Olteniţa, lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă. Unul din magazinele olteniţene a afişat zilele trecute un anunţ de angajare. Este vorba de magazinul PPT (Preţuri Pentru Tine) din str. Argeşului. Astfel, pentru un singur post de vânzător/supraveghetor, s-au prezentat la interviu 80 femei. Amănunte cu privire la modul de salarizare încă nu cunoaştem, dar cele care au aspirat la acest post au stat înghesuite în mulţime mai bine de două ore.

Dacă tot ceea ce au promis politicienii în campanii electorale ar fi devenit realitate, astăzi am fi trăit într-o ţară prosperă, respectiv un oraş înfloritor. Şi totuşi pe zi ce trece, problemele sociale se înmulţesc, lipsa locurilor de muncă se acutizează, posibilităţi de angajare în Olteniţa sunt extraordinar de puţine sau aproape deloc şi atunci ce este de făcut? Nimeni nu ar fi nevoit să-şi părăsească familiile în căutarea unui trai mai bun şi totuşi mulţi o fac plecând să muncească în afara graniţelor ţării.
Oamenii se întreabă unde sunt locurile de muncă promise în campanile electorale de la nivel local până la nivel europarlamentar.
La Bursa Locurilor de Muncă din str. Argeşului de asemenea locurile de muncă sunt aproape inexistente, patronii care mai fac angajări nefiind din Olteniţa.
Dacă este să abordăm şi atitudinea unor patroni, tratamentul sau modul de plată faţă de angajaţi, am ajunge pe un alt tărâm. Sunt tineri sau tinere care preferă să lucreze orice şi să primească oricât, numai pentru a avea cu ce trăi de pe azi pe mâine.
Unde sunt firmele prospere sau investitorii din Olteniţa? În stand by sau în repaus…
De menţionat că la interviul pentru postul oferit de PPT au participat atât tinere absolvente de liceu, cât şi persoane trecute de 50 ani.

 

Barometrul de opinie din sondaje arată că procentul celor care consideră şomajul drept cea mai mare problemă este de 21%, în timp ce 17% dintre respondenţi cred că veniturile sunt o bătaie de cap, de fapt, având în vedere dezechilibrul dintre salarii şi preţuri. Pe locul 3 în topul problemelor se situează corupţia, cel puţin aşa au spus 14% dintre cei intervievaţi. Pe următoarele poziţii se află sistemul sanitar, situaţia câinilor fără stăpân şi clasa politică.

 Laura Suzeanu, Marius Dociu