Iulian Dumitrescu: „Fără PNL, România ar putea deveni cel mult ”pisicuțul din Balcani”

Înainte de vizita oficială a premierului Victor Ponta în SUA, senatorul liberal Iulian Dumitrescu i-a atras acestuia atenţia că fără PNL, România ar fi putut să aspire cel mult la apelativul de „pisicuţul din Balcani”.
Iulian Dumitrescu, senator

Iulian Dumitrescu, senator

Dumitrescu a adăugat că nu doreşte să minimizeze vizita premierului Ponta în SUA, dar a adăugat că PNL a avut contribuţii fundamentale la politicile României.Senatorul PNL face astfel referire la raportul realizat de think-tank-ul american „Democracy Institute“, care spunea că  România este oţară din Est, cu o democraţie fragilă, dar importantă pentru America şi capabilă să devină următorul „tigru economic“ al regiunii.

”Nu vreu să minimizez în niciun fel eforturile lui Victor Ponta pentru a face posibilă această vizită oficială. Dar vreau să punctez că PNL a avut contribuții fundamentale la politicile României care au vizat întărirea parteneriatului strategic dintre țara noastră și SUA. Cred că această vizită este șansa ieșirii țării noastre din criză. Investițiile americane ar putea reporni motoarele dezvoltării economice din țara noastră, iar oamenii și-ar permite să își lărgească cureaua. Ar putea fiînceputul sfârșitului austerității care a sărăcit populația”, a adăugat senatorul PNL.

Dumitrescu a adăugat că singurele dispute din  USL privind exploatarea resurselor naturale au fost legate de proiectul Roşia Montană.

”Singurele diferende pe care le-am avut în USL pe exploatarea resurselor au avut în vedere suspiciuni legate de integritate și transparență în Proiectul Roșia Montană. Personal cred, în legătură cu resursele autohtone, că niciodată nu am fost într-o poziție atât de avantajoasă, și că, din păcate, adesea am continuat să negociem ca și când am fi și acum în inferioritate”, a adăugat senatorul liberal.

Iulian Dumitrescu apreciază că ”cele două state au pe agenda relațiilor bilaterale problematici sensibile, cum ar fi: reducerea cheltuielilor pentru apărare și securitate din România, pe fondul măsurilor de austeritate din țara noastră; tensiunile sociale legate de exploatarea de către Chevron a gazelor de șist; rezilierea contractului Bechtel etc”.

Senatorul Dumitrescu este de părere că ”vizita lui Ponta în SUA ar putea reprezenta, din punct de vedere simbolic, încheierea războiului rece în România prin obținerea independenței energetice a țării noastre”.