Micii şahişti pe categorii de vârstă, în competiţie la Olteniţa

Sportul minţii a fost gustat vineri, 15 noiembrie a.c., începând cu ora 14,00 de copii şi adolescenţi într-o competiţie organizată în Restaurantul Aqua Parc din Centrul de Agrement Olteniţa.
Un număr de 66 de participanţi de la 9 şcoli din Olteniţa şi localităţile învecinate, au avut ocazia să se întreacă într-un turneu de şah sub egida a trei organizaţii: Asociaţia Judeţeană “Sportul pentru Toţi” Călăraşi, ONG “Pas în Viitor” şi Asociaţia „Dunare.EDU”. Competiţia a cuprins 5 runde şi a adus în fața tablei de șah în postura de adversari, tineri din Olteniţa de la şcolile gimnaziale “Spiru Haret”, “Alexandru D. Ghica”, Şcoala Gimnazială nr. 6, Liceele “Neagoe Basarab” şi “Nicolae Bălcescu”, dar şi şcolile din Chirnogi, Şcoldanu, Mitreni, Radovanu, Valea Roşie.
După aproximativ 4 ore de joc, preşedintele AJSpT Călăraşi, prof. de sport Cristiana Drăgan, a înmânat câștigătorilor diplome și câteva premii, constând în şepci şi tricouri.

foto: facebook

La categoria elevi de liceu, băieţi, locul întâi l-a obținut Ţugui Adrian de la Liceul “Neagoe Basarab”, locul doi Dima Daniel Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, locul III Paraschiv Marius, elev la Liceul Teoretic “Neagoe Basarab”.
Fetele de liceu au primit de asemenea premii. Locul întâi a fost obţinut de Oprea Mădălina de la Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu”, iar pe locul doi s-a situat Mică Oana de la Liceul Teoretic “Neagoe Basarab”.

La juniori, gimnaziu băieţi, locul întâi a fost adjudecat de către Ghioca Mihai de la Şcoala nr. 2 Chirnogi, locul doi Topală Andrei de la Şcoala Radovanu, locul trei Dinu Mihai de la Şcoala Valea Roşie.
Fetele de gimnaziu au primit diplomele astfel: locul întâi Ţigănilă Simona de la Şcoala nr. 2 Chirnogi, Ovan Adriana de la Şcoala Radovanu, locul trei Cantacuz Ileana, Şcoala Radovanu.

Tinerii au fost susţinuţi de profesorii care i-au însoţit, aceştia apreciind performanțele elevilor și încurajându-i spre noi reușite.
Câţiva dintre participanţi ne declară că au fost atraşi de şah pentru că este un joc al gândirii şi dezvoltă un comportament frumos, de fair-play faţă de adversar, şahul având şi un rol educativ.
Preşedintele AJSpT Călăraşi, prof. Cristiana Drăgan, declară pentru jurnaliştii noştri că iniţiativa de a organiza acest concurs a fost bine primită de olteniţeni, de ceilalţi participanţi, de colegii săi profesori de sport, competiţia făcând parte din calendarul competiţional sportiv al anului 2013. Aceasta este mulţumită de cum s-a desfăşurat competiţia şi speră ca anul viitor să existe o mai mare participare.

Despre şah, Elisabeta Polihroniade, regina sportului minţii şi maestrul internaţional de şah, a declarat într-unul din interviurile sale că exista premise să se introducă şah-ul ca materie în şcoli. “Facem demersuri în acest sens. În toate ţările dezvoltate, cu tradiţie, fie că vorbim de Rusia, Franţa sau Anglia şahul este materie în programa şcolară. Dacă nu se poate obiect obligatoriu, măcar opţional să fie!” a declarat în interviu campioana naţională a României.

În aceeaşi zi de vineri, 15 noiembrie, a fost amintită de cei prezenţi şi Ziua Mondială Antitutun.

Laura Suzeanu