Volunteering @ Museum.ro: mobilitatea interpretării şi a creaţiei continuă la Olteniţa

Asociaţia Culturală pentru Teatru şi Origami (A.C.T.O.R.) a continuat marti la Olteniţa acţiunea de voluntariat în cadrul proiectului “Atelierele Volunteering @Museum.ro”. Scopul acestor acţiuni, în care a fost cooptat şi muzeul olteniţean, este promovarea voluntariatului în rândul tineretului pentru cunoaşterea valorilor de patrimoniu româneşti.

voluntari muzeu 008

Patru voluntari din Franţa, Italia, Spania au lucrat în două serii cu elevi ai Liceului “Neagoe Basarab” Olteniţa. Astfel, s-au format cele 4 ateliere, unde voluntarii A.C.T.O.R. au format echipe Pentru ca elevii să fie motivaţi şi pentru a demonstra fiecare din cei aleşi ce poate face în cadrul atelierului, a existat câte un premiu pentru cel mai talentat tânăr al fiecărui grup: un obiect origami.

Atelierele au fost organizate astfel: atelierul de cântece în italiană, atelierul de învăţare a unui text în limba franceză, atelierul “garbage” (de prelucrare a deşeurilor), atelierul de ceramică.

voluntari muzeu 016

Această a doua etapă a proiectului amintit s-a desfăşurat la etajul superior al Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa, iar grupul de voluntari a fost însoţit şi coordonat de reprezentantul A.C.T.O.R. Ştefăniţă Barbu, oaspetele şi prietenul tinerilor Liceului Basarab de mai bine de 4 ani.

Colaborarea dintre A.C.T.O.R. Bucureşti şi Liceul “Neagoe Basarab” Olteniţa a fost începută şi sudată în timp, inclusiv datorită contribuţiei profesorului de limba engleză al liceului teoretic, Violeta Ionescu. În cadrul acestui proiect, celor doi parteneri li s-a alăturat şi Asociaţia “Salve Romania” coordonată de ing. Daniel Stan.

Atelierele sunt finanţate prin Programul „Tineret în Acţiune”, Serviciul European de Voluntariat iar proiectul „Atelierele Volunteering @ Museum.ro” se derulează pe o perioadă de un an.

Acţiunea a fost demarată la Olteniţa pe 5 noiembrie a.c. La prima desfăşurare a proiectului au participat voluntari din Argentina, Italia, Nepal şi Ghaana, care au coordonat alte ateliere alături de liceenii de la Neagoe Basarab.

Voluntarii străini au oferit câteva detalii despre munca acestora, şi-au exprimat impresiile vis a vis de ţara noastră. De asemeni, reprezentantul A.C.T.O.R. Ştefăniţă Barbu ne mărturiseşte de unde a plecat ideea conceperii unui întreg mecanism de lucru, în cadrul proiectului ce a trecut de graniţele Bucureştiului, spre tinerii din Olteniţa. Reprezentantul A.C.T.O.R. doreşte ca pe viitor o lărgire a orizontului astfel încât şi părinţii copiilor, adolescenţilor din Olteniţa să participe la astfel de acţiuni.

Potrivit statului său, A.C.T.O.R. are ca obiectiv principal susţinerea prin comunicarea creativ pozitivă, dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor români sau europeni. Aşadar, prin aceste parteneriate, tinerii dezvoltă talente şi aptitudini proprii, învaţă să comunice mai bine, creează pârghii pentru lansarea unor activităţi de viitor, leagă prietenii inter-culturale.

Laura Suzeanu