VIDEO * În Oltenița s-a născut prima platformă online de educație sexuală în format video din România

România nu-i chiar țara educației sexuale. Spre deosebire de alte țări europene, nu există un program obligatoriu de educație sexuală în școlile din România.  Din această cauză, fetele și băieții din țara noastră au parte de foarte puține informații legate de sexualitate. Astfel avem printre cele mai ridicate rate ale sarcinii la adolescente din Europa, cu peste 17.000 de nasteri la minore în 2011, din care 718 la fete între 10 si 14 ani, conform datelor Eurostat.

Ca urmare a politicilor la nivel național, nici Oltenița nu-i chiar orașul educației sexuale. Și totuși în Oltenița s-a născut prima platformă online de educație sexuală în format video din România : SEXUL vs BARZA  (www.sexulvsbarza.ro) .  Proiectul a fost pornit de Adriana Radu (24 ani) din Oltenița, după ce in noiembrie 2012 a câștigat Restart România,  un concurs de idei de proiecte susținut de Ambasada SUA.  Lansarea oficială a proiectului a avut loc în aprilie 2013 la Palatul Parlamentului. Scopul acestui proiect este acela de a suplini lipsa educatiei sexuale din scoli, prin articole și videoclipuri scurte și interactive pe teme de educatie sexuală legate de  despre corp, sex, infectii cu transmitere sexuala, contraceptie, stereotipuri de gen, minoritati sexuale si drepturile tinerilor.

„Dacă îi întrebi pe tineri de unde primesc informații despre sexualitate, vor spune că de pe net, ce mai prind de la prieteni mai mari , de prin reviste. Sunt în minoritate cei care spun că părinții lor vorbesc cu ei despre asta și în majoritatea covârșitoare a școlilor nu se face educație sexuală” Adriana Radu, inițiatoarea SEXUL vs BARZA

„După ce am terminat facultatea în Lyon, Franța, am lucrat un an ca asistentă de limbi străine la o școală din Karlsruhe, Germania, unde am predat engleză, franceză și germană. În landul Baden-Württenberg se face educație sexuală în școli încă din clasa a patra. Acolo mi-am dat seama că a primi informații despre propriul corp înseamnă pe termen lung mai multă încredere în sine și o mai mare capacitate de-a lua decizii în ceea ce te privește. ” Acest prim imbold și interesul ei pentru film au motivat-o pe Radu să pornească proiectul. „Îmi face foarte multă plăcere să lucrez la clipuri și la articole. ”  Toate materialele pe teme medicale, legate de corp, metode contraceptive sau infecții cu transmitere sexuală de pe www.sexulvsbarza.ro  sunt corectate de medicii Fundației Marie Stopes International România. „Vreau să fac lucruri cât mai bune și vreau să îi ajut pe tineri.”, spune Radu, a cărei familie a finanțat renovarea unui salon la spitalul local Oltenița în februarie 2013.

În urmă cu două săptamani,  Adriana Radu a fost la fostul ei liceul, Neagoe Basarab¸ și a prezentat proiectul în cadrul unor întâlniri informale cu liceenii. Ce e clitorisul? Cum de e normal pentru fete să se epileze, dar pentru băieți nu? Ce lucruri trebuie să știm înainte să facem sex ?  au fost câteva din lucrurile pe care liceenii le-au discutat.  „Câteva dintre fostele mele profesoare știau de SEXUL vs BARZA și una dintre ele mi-a dat ideea să vin la liceu să le prezint elevilor site-ul. E un pic de tot stânjenitor când toți foștii tăi profesori te întrebă ce mai faci, cu ce te mai ocupi și cu ce o ocazie pe la liceu și răspunsul tău este „educație sexuală”. Dar am fost mândră să pot ține aceste ore la Neagoe Basarab pentru că știu că materialele noastre video sunt foarte bune . Și m-am bucurat foarte mult că liceenilor le-au plăcut clipurile.”

BARZA la liceul Adrianei | foto: www.sexulvsbarza.ro

BARZA la liceul Adrianei | foto: www.sexulvsbarza.ro

Cel mai nou clip de pe SEXUL vs BARZA este despre ceea ce echipa SEXUL vs BARZA numește „cel mai cool organ” : clitorisul. http://www.youtube.com/watch?v=KWfnM1NIkVg .  Urmăriți SEXUL vs BARZA pe pagina de facebook sau pe canalul de Youtube.