Consilierul Florian Cercel considera ca la Oltenita s-a instituit modelul nord-coreean

Consilierul Florian Cercel consideră că la Olteniţa s-a instituit modelul nord-coreean
Autorii: actuala conducere a primăriei şi majoritatea consilierilor locali

Florian Cercel, consilier PNL

Florian Cercel, consilier PNL

În lume există conflicte diverse: între popoare, conflicte între membrii unei familii, conflicte politice si sociale. Conflictele apar din discrepanţa de interese. Dacă nu sunt rezolvate la timp şi prin diplomaţie, atunci se ajunge foarte uşor la certuri, ameninţări, bătaie sau războaie.

În literatura de specialitate conflictul se diferenţiază. Există conflictul dintre indivizi aparţinând aceluiaşi grup, unor grupuri diferite sau chiar organizaţii diferite care apar, de regulă, din cauza diferenţelor de personalitate. Apoi, tot literatura de specialitate vorbeşte despre conflictul dintre indivizi şi grupuri, ce poate fi un efect al presiunii pe care grupul îl exercită asupra individului, dar există şi conflictele inter-grupuri, inclus în categoria conflictelor organizaţionale.

În cadrul unor grupuri politice şi indivizi, la Olteniţa s-au format în interiorul grupului de consilieri şi Executivului astfel de conflicte. Daca acestea s-ar limita la probleme personale între indivizi, nu am fi ajuns noi să dezbatem, ori cei în cauză să semnaleze. Mai mult decât atât este afectat un anume echilibru social dar şi unul public, nu vorbim de cel politic pentru că el nu mai există în Consiliul Local Olteniţa, atâta vreme cât partidele din opoziţie nu sunt în acelaşi procent cu cele aflate la putere.

De regulă, conflictele degenerează dacă nu sunt oprite la timp şi nu sunt găsite căi de mijloc pentru a le rezolva.

Consilierul PNL Florian Cercel se află de o bună perioadă de timp în conflict cu primarul Petre Ţone şi consilierul Aurel Bâră. Nu ştim dacă putem vorbi de un conflict de interese sau de orgolii, starea de tensiune se menţine între părţile amintite de ceva vreme. Fostul viceprimar Cercel doreşte respectarea legii, dezbaterea problemelor locale pentru dezvoltarea oraşului şi acuză existenţa modelului nord-coreean instituit de primar, iar ceilalţi doi  îl consider pe acesta vinovat.

“În Consiliul Local există o atmosferă instituită de actuala conducere şi actuala majoritate, care folosesc, din punctul meu de vedere ca observator, modelul nord-coreean: şeful spune tot, restul trebuie să execute, indiferent de preţ sau dacă este legal sau nu. Modelul democratic nord-coreean este dacă râde şeful, râd şi subalternii, dacă şeful plânge, toată lumea trebuie să plângă. La noi asta se extinde la nivel de oraş. Îmi pare rău, eu cu astfel de metodă de administrare a oraşului nu pot fi de accord. Am atars atenţia în Consiliul Local că toţi suntem obligaţi să respectăm legea. Ceea ce trebuie să ştie orice ales din punctul meu de vedere, este că acel om care a fost ales de un număr de locuitori nu este altceva decât reprezentantul locuitorilor, nu este stăpân. În momentul în care cineva uită că are doar funcţia de reprezentare, dispare din joc. Astea sunt excese. Se pare că noua majoritate a început cu aceste excese.” declară Florian Cercel.

Acesta mai spune că în prezent în primărie se practică abuzul de putere “Ce se întâmplă în realitate este abuz de putere, ceea ce înseamnă că acei consilieri locali care sunt în Consiliul Local şi care formează o majoritate nu cunosc regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Local şi nu cunosc legile după care să funcţioneze Consiliului Local.“ mai spune consilierul Florian Cercel.

Acesta povesteşte apoi de unde a plecat conflictul cu Aurel Bâră, consilier local: “M-a jignit, mi-a spus ,Măi javră bătrână, lasă oamenii ăştia în pace, şi vezi că tu mergi cu bicicleta, eu merg cu maşina şi e posibil să ne întâlnim, adică să dea cu maşina în mine. Şi atunci din punctul meu de vedere a fost o surpriză. Nu că m-a ameninţat pentru că atunci când ocupi o funcţie publică orice te poate ameninţa, numai că acest Bâră este consilier local şi în momentul în care în Consiliul Local există o astfel de atmosferă, când vrei să discuţi probleme referitoare la legalitate, la modul de cheltuire al banilor, pentru mine a fost un şoc. Şi atunci mi-am permis să gândesc ca este o intimidare interlopă, ori oameni cu atitudini interlope nu au ce căuta în Consiliul Local.”

Cercel mai acuză faptul că nu s-a reuşit să se ajungă la dezbateri la subiect, la dezbateri privind dezvoltarea oraşului, la respectarea legii, dezbateri referitoare la transparenţă.

 

Petre Tone, primar Oltenita (foto stanga) si Aurel Bira, consilier PER (foto dreapta)

Petre Tone, primar Oltenita (foto stanga) si Aurel Bira, consilier PER (foto dreapta)

“Dorinţa mea este să se respecte legea, să avem un program de dezvoltare a oraşului şi mie mi se răspunde cu ameninţări. Eu cred că nu merită să fie consilier şi atitudinea lui morală lasă de dorit. Din punctul meu de vedere, nu Bâră este vinovat, Bâră este un instrument. Este inventat într-un laborator, inventat dinainte de 2007, când au venit şi au inventat tot felul de calomnii şi materiale. Acea informare este montată de aceleaşi persoane care nu au găsit rezolvare până acum la nici o instituţie unde au făcut reclamaţii.” Completează Florian Cercel care face şi nişte recomandări celor în cauză în declaraţia sa pentru presă: “Eu le recomand acestor oameni să încerce să găsească lucruri noi şi reale. Acum am timp să studiez reclamaţiile lor şi văd că ceea ce impută ei altora, au făcut ei. Mi se îngrădelşte dreptul de informare. Dacă merg în Consiliul Local să cer un document să mă lămuresc asupra unor hotărâri pe care oamenii ăştia vor să le emită, aparatul de specialitate al Primăriei îmi spune că nu poate să îmi pună la dispoziţie să văd documentul respectiv decât cu aprobarea primarului. Ori legea nu reglementează acest lucru. Un consilier local nu este în subordinea primarului, este în subordinea cetăţenilor care l-au votat. Şi ca atare legea spune că aparatul de specialitate al primăriei trebuie să pună al dispoziţia oricărui consilier local orice informaţie îi este necesară pentru desfăşurarea mandatului de consilier local. Ceea ce se întâmplă în primărie acum este un mare abuz, care se datorează modelului democratic nord coreean, pe care cu mult succes văd că îl practică domnul primar şi acoliţii dânsului.” încheie consilierul liberal Florian Cercel.

De altfel, Cercel a distribuit tuturor consilierilor la şedinţa de plen de la finele lunii ianuarie de anul acesta, material cu drepturile, obligaţiile şi răspunderea consilierilor locali.

Cât priveşte punctul nostru de vedere, aşteptăm cu interes ca în şedinţele de Consiliu Local să se discute în special probleme de interes local care apoi să se şi rezolve, să existe seriozitate din partea consilierilor şi Executivului pe probleme de interes cetăţenesc, să se trateze cu seriozitate problemele locuitorilor acestui municipiu.