VIDEO * „Printul” samsarilor imobiliari revendica proprietati in Manastirea, Chiselet si Spantov

Orice altă revendicare din ultimele decenii păleşte în faţa acesteia. Zeci de mii de hectare, moşii întregi, podgorii, păduri, lacuri, castele, toate sunt pe lista revendicărilor lui Paul al României.

Unele le-a obţinut, altele sunt la un pas de retrocedare. Numai că în multe locuri, chiar dacă ar vrea să dea, primarii ridică neputincioşi din umeri. Nu au miile de hectare cerute şi nici jobenul din care să le scoată.

Caraş Severin, Călăraşi, Iaşi, Vaslui, Mureş, Prahova, Suceava şi Timiş. Bucăţi din aceste opt judeţe au intrat ori ar putea intra în posesia lui Paul Lambrino: 65 de mii de hectare de teren arabil şi păduri, luciu de apă şi podgoriile Cotnari, Murfatlar şi Tohani.

Şi pe această listă impresionantă regăsim trei castele, vile în Sinaia, terenuri în Constanţa şi clădiri în Iaşi.

Unele au aparţinut Casei Regale, altele au fost proprietatea lui Carol al II-lea sau au aparţinut Elenei Lupescu, ale cărei drepturi succesorale au fost cumpărate de Paul al României. Valoarea lor este impresionantă.

„În jur de două sute-trei sute de milioane de euro”, spune Andrei Pascu, expert imobiliar.

Două, trei sute de milioane numai moşiile acestea. Da, sunt suprafeţe impresionante pe care presupun că se poate practica o agricultură foarte eficientă. Paul Lambrino a obţinut şapte sute de hectare de pădure în Caraş-Severin. Alte zeci de mii le revendică în restul ţării.

Printul Paul al Romaniei | foto: wikipedia

Printul Paul al Romaniei | foto: wikipedia

În judeţul Călăraşi se află un sfert din proprietăţi revendicate.

Multe din ele se află în zona Mănăstirea, Chiselet, Spanţov şi Borcea, pe malul Dunării. Urmele fostelor moşii regale le regăsim la tot pasul.

Romsilva a fost deja notificată pentru alte câteva sute de hectare de pădure în această zonă.

Toamna trecută, Paul al României a revenit cu o altă cerere, pentru trei mii de hectare. Şi vecinul său, primarul din Spanţov, a primit o notificare pentru fosta moşie regală. Ca şi în celelalte cazuri, o mână de documente şi un singur moştenitor al lui Carol al II-lea.

Şi aceasta nu este singura problemă. După desecările din anii ’50, comuna are abia acum în jur de o mie de hectare de teren arabil. De două ori suprafaţa pentru care a depus notificarea Paul al României.


Nu ar fi singurul castel de pe lista revendicărilor. Şi pe lista ce a însoţit contractul de vânzare către firmele Reciplia şi Lot Invest. Castelele Medieşul Aurit şi Poiana Iţcanilor, dar şi Palatul Balcic din Bulgaria au fost vândute la grămadă. Totul într-o serie de afaceri controversate, ce-l înscriu pe Paul al României în fruntea listei băieţilor deştepţi. A celor care tranzacţionează drepturi litigioase, averi pe hârtie şi multe milioane de euro.

sursa: observator.tv