Spitalele din tara se inchid. Vezi care e soarta medicala a orasului Budesti

Pe 1 aprilie 2011, Ministerul Sănătăţii a decis să închidă 182 de spitale din întreaga ţară. Printre ele se numără și Spitalului Orăşenesc Budeşti, un spital care trata anual peste 36.000 de bolnavi. Aceasta veste a stârnit un val de proteste la care au participat peste 200 de persoane printre care şi cadrele medicale din spital, dar şi locuitori ai oraşului.

foto: realitatea.net

foto: realitatea.net

Deşi spitalul din Budeşti era bine dotat şi avea mai multe secţii printre care şi secţie de primiri urgenţe, secţie de pediatrie, de interne şi TBC, s-a decis închiderea lui. În momentul închiderii, spitalul avea 70 de angajaţi şi 89 de paturi pentru bolnavi, dar şi un număr semnificativ de ambulanţe. Ele alcătuiesc în acest moment un “Centru de Asistenţă Medicală”.

Referitor la acest subiect primarul orașului Budești, doamna Lucica Lefter, a declarat pentru onlinereport.ro : “Spitalul nu avea nicio datorie şi am investit bani în el pentru a corespunde cerinţelor, dar nimeni nu ţine cont de aceste lucruri. Când ceva merge bine, trebuie dărâmat.”

În urmă deciziei de a închide spitalul nu au fost afectaţi numai locuitorii din Budeşti, ci şi locuitorii din împrejurimile oraşului, acest spital fiind singurul pe o distanţă de 25 de km până la Olteniţa şi 40 de km până la Bucureşti.

De când s-a închis spitalul, oamenii locului se tratează la dispensarul din oraş. Dispensarul îşi are sediul într-o fosta grădiniţă, o construcţie mică şi foarte veche. Aici bolnavii sunt trataţi de doi medici de familie, soţ şi soţie, însă condiţiile sunt departe de cele necesare într-o unitate sanitară.

Cei mai afectaţi locuitori în urmă deciziei ministerului au fost locuitori de vârsta a doua şi a treia ai oraşului.

“Este foarte greu pentru noi bătrânii fără un spital în Budeşti deoarece noi, în majoritatea zilelor, nu ne simţi tocmai bine, iar pentru orice banalitate trebuie să ajungem la Spitalul Olteniţa, care se află la 25 de km depărtare de noi şi ne este foarte greu să ajunge acolo nedispunând de mijloace de transport. Vinovaţi pentru această situaţie sunt cei ce deţin puterea şi distrug tot”, a declarat Pavel Dumitra, pensionară, 77 de ani.

Autorităţile locale se zbat pentru redeschiderea spitalului, fără succes însă. La un moment dat s-a vorbit despre posibilitatea că Spitalul Budeşti să fie “preluat” de Consiliul Judeţean Călăraşi. La acea vreme preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi,Răducu Filipescu declara:” Vreau să îl iau la Consiliul judeţean şi o să îl salvez”.

În cursul săptămânii care tocmai s-a încheiat, în oraş se specula că o comisie va sosi pentru redeschiderea spitlului.
Reporter:  Marius Ghencea