Tinerii liceeni din Oltenita din nou in acţiune in proiectul “Fii campionul vietii tale” VIDEO

Profesor Liliana Niculiţă este unul din cadrele didactice care apreciază activităţile non-formale în rândul tinerilor adolescenţi, anul acesta ONG-ul “Pas în Viitor” pe care aceasta îl coordonează, fiind partenerul unui proiect. La o întâlnire a presei cu elevii şi profesoara Niculiţă, grupul de lucru a explicat prin reprezentanţii săi că propunerea de proiect are ca obiectiv principal să dezvolte comunicarea şi solidaritatea între tineri prin arte vizuale şi sport şi să promoveze toleranţa între aceştia pentru a consolida coeziunea socială în Uniunea Europeană. Propunerea a fost depusă din partea unui grup informal care a participat la un proiect prin programul “Tineret în Acţiune” depus de Asociaţia Social Art numit “Mişcarea care contează”.

DSC_4747
Scopul proiectului este acela de a oferi tinerilor şansa de a se descoperi prin metodele educaţiei non-formale în vederea reuşitei în viaţă, după cum spun tinerii prezenţi la întâlnire.
În cadrul activităţii amintite au fost abilitaţi 15 tineri în activitatea practică regie-film, tineri ce au participat la cursuri teoretice şi practice în domeniul filmului, susţinute de o echipă de profesionişti. În afara proiectului, grupul constituie un grup de voluntari ai ONG-ului “Pas în Viitor” din Olteniţa şi ai Asociaţiei “Clubul Sportiv Tai Sabaki” din Olteniţa.
“Proiectul “Fii campionul vieţii tale” a fost propus şi depus de un grup de iniţiativă, câştigat pe locul 10 din 52 de proiecte. Vrem să determinăm şi alţi tineri din oraş să lucreze în acest sistem.” menţionează la începutul prezentării proiectului prof. Liliana Niculiţă, coordonator ONG “Pas în Viitor”.

DSC_4754

Tinerii vorbesc despre dezvoltarea proiectului, oferind detalii importante: “Fiind echipa de iniţiativă a proiectului, noi suntem cei ce vom coordona activităţile acestuia şi vom lucre cu tineri de vârste apropiate cu ale noastre. Ineditul constă în faptul că nu doar ei vor învăţa de la noi, cei cu experienţă în regie-film, ci implicit şi noi ne vom inspira din stilul lor activ de viaţă. Este clar că o persoană care practică un sport precum ashihara karate poate da dovadă de o disciplină şi dorinţă de învăţare-dezvoltare. Deşi cele două domenii par iniţial paralele, ele pot fi îmbinate cu success şi pot avea un rezultat vizibil tuturor. Scurtmetrajele vor avea ca scop promovarea a doi campioni la ashihara karate, dar şi a sportului în sine” declară Marina Şerban, unul din membrii grupului de iniţiativă.“În cadrul proiectului scopul meu este de a desfăşura cele opt traininguri patru de arte vizuale şi patru de sport, realizarea afişului şi a invitaţilor în vederea participanţilor la eveniment în prima săptămână din iunie, după care voi avea rolul de a monta cele două scurtmetraje împreună cu clipul propriu-zis pe youtube. În cele din urmă, voi alcătui o broşură cu detalii despre desfăşurarea tuturor activităţilor din proiect, după care voi participa la anunţarea evenimentului, în care sunt invitaţi tinerii din alte ONG-uri şi din şcolile din Olteniţa” spune Alexandru Cristea, alt membru al grupului de lucru.

Proiectul “Fii campionul vieţii tale” urmăreşte să promoveze cetăţenia activă a tinerilor în general şi cetăţenia europeană a acestora în special şi să dezvolte solidaritatea, să promoveze toleranţa între tineri, în special pentru a consolida coeziunea social în Uniunea Europeană. Tema proiectului urmăreşte dezvoltarea abilităţilor de comunicare a tinerilor din mediul urban şi rural defavorizat, dezvoltarea personală, orientarea profesională.

Grupul de lucru a ales 30 de tineri din medii defavorizate rural şi urban pentru că aceştia interacţionează cu tinerii din mediul urban, fiind cei care urmează cursul liceal la Olteniţa şi participă la acţiuni de voluntariat comune.
Pe 14 şi 15 martie grupul va face o vizită de studiu la Braşov.
Antrenamentele se vor desfăşura în sala de sport a Şcolii “Mircea Eliade” Olteniţa, iar de-a lungul a patru week-enduri se vor desfăşura ateliere de regie-film şi de ashihara karate. Datele stabilite pentru activităţi ţin cont examenele şcolare şi sărbătorile legale. În timpul realizării filmărilor şi a pregătirii sportive, participanţii vor fi urmăriţi de un membru din echipa de proiect, cu scopul evitării accidentărilor şi distrugerii echipamentelor.
Cei şase tineri responsabili de proiect sunt elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a de la liceele “Nicolae Bălcescu” şi ”Neagoe Basarab”: Trancă Veronica, Şerban Marina, Manoliu Irinela, Cristea Alexandru, Dobre Liviu, Paraschiv Mihai.

O parte din tinerii grupului de iniţiativă a format echipa altui proiect regie-film, desfăşurat anul trecut sub îndrumarea unor profesioniţi din Asociaţia Social-Art. Tinerii au obţinut premii importante la finalul activităţilor. Proiectul câştigat anul trecut a fost coordonat de profesor Liliana Niculiţă.