„ FII CAMPIONUL VIETII TALE” – Proiectul unui grup de tineri din Oltenita prin programul “ TINERET ÎN ACTIUNE”

Proiectul “FII CAMPIONUL VIEȚII TALE”  este inițiat de un grup de șase tineri din Oltenița  in programul Tineret în acțiune.Proiectul durează șase luni și are ca obiectiv realizarea a două filme de scurt metraj prin care să se promoveze atingerea performantei în sport – ashihara karate – de către doi tineri ce provin din medii diferite. Coordonatorul proiectului este un tânăr de 19 ani, Mihai Paraschiv care are alături pe Cristea Alexandru, Manoliu Irinela, Șerban Marina, Dobre Liviu  și Trancă Veronica.

DSCF7468
În zilele de 14 și 15 martie , proiectul și-a derulat a doua etapă – vizita de lucru la centru de ashihara karate din Brașov. Aceasta este necesară în proiect pentru că cei 30 de tineri care reprezintă grupul țintă au interacționat cu cel mai mare antrenor  român din acest sport , Dan Mătușea,au desfășurat un antrenament împreună și au aflat multe lucruri legate de acest sport. Aveau nevoie să comunice cu sportivii care practică ashihara, care sunt camioni naționali, mondiali sau care se pregătesc să devină campioni.

Am avut ocazia toți să observăm faptul că performanță înseamnă disciplină, modestie, rezistență și multă bucurie pentru a face ceea ce îți place cu adevărat.Spunem asta pentru că am văzut cum sportivi de talie mondială din Oltenița și Brașov s-au aliniat la antrenament alături de tineri care se inițiau în ashihara.Am văzut un antrenor de talie națională care a dat mulți sportivi valoroși , Dan Mătușea, căruia i-a făcut mare plăcere să lucreze cu echipa noastră și nu a renunțat la rigoare , ci doar a adaptat antrenamentul.Am văzut antrenorul echipei din Oltenița care a participat cu modestie la antrenament  la fel ca orice sportiv obișnuit.

Astfel , această vizită de lucru a avut un caracter instructiv educativ pentru că în afară de faptul că tinerii au învățat tehnici de bază din ashihara , au învățat să comunice, să interacționeze cu personae educate în spiritual compețiției și fair play –ului

Deasemenea , tinerii implicați în proiect au avut satisfacția de a asista sâmbătă , 15 martie la campionatul național de ashihara karate, proba de kata- demonstrație. Ei au fost susținătorii sportivilor de la clubul Tai Sabaki din Oltenița care le este partener în proiect.

Campionatul s-a desfășurat într-o sală de sport din Ghimbav, județul Brașov și a aliniat la start sportivi din mai multe cluburi din București, Oltenița, Pitești, Brașov, Constanța, Iași, etc.

Sportivii din Oltenița au dat dovadă de rigoare, fair – play și competență, iar la sfârșitul competiției au fost aplaudați la scenă deschisă atât pentru premiile obținute, cât și pentru comportament și sportivitate. Clubul din Oltenița s-a întors acasă cu un titlu de campion național la băieți , categoria peste 19 ani – Mihai Paraschiv, un titlu național la sincron – Mihai Paraschiv, Marina Mardare și Casiana Gorneanu, două titluri de vicecampioane – Marina Mardare și Mădălina Surdu și două locuri trei prin Andreea Stanciu și cei trei băieți – Manole Adrian, Alexandru Cristian și Giuve Osman Febzy la sincron.

Picture 097 Picture 157

Sunt rezultate obținute cu multă muncă și sacrificii din partea sportivilor, dar și din partea părinților și tocmai de aceea  ne mândrim că ei fac parte din echipa care derulează proiectul nostru.

“A fost o zi obositoare atât pentru sportivi , cât și pentru ceilalți tineri care i-au susținut, dar rodnică, frumoasă și încărcată de semnificație.Numai dacă stăteai  lângă suprafața unde se făcea demonstrația puteai să simți, într-adevăr emoția sportivului, concentrarea lui.Am văzut tineri care au trecut de la o stare la alta, foarte repede – de la bucuria intrării în concurs , la bucuria revederii unor prieteni dragi de la alte cluburi din țară, la îngrijorarea din momentele când așteptau nota de la arbitrii. Am văzut lacrimi de tristețe atunci când ratau calificarea, dar și lacrimi de bucurie atunci când erai anunțat pe podium.Am văzut și lacrimi pentru că știau că pot mai mult și au simțit că locul trei ar dezamăgi pe antrenorii și părinții care i-au acordat toată încrederea. Și , am mai văzut ceva – un părinte căruia , cu siguranță nu i-a fost ușor să fie arbitru pentru propriu copil.La început am considerat că nu este corect, ca părintele, propriul antrenor să-ți fie și arbitru.Asistând la toată competiția mi-am dat seama că și aceasta este o încercare prin care te poartă acest sport ,care este , mai întâi al minții, al  sufletului  și apoi al forței fizice.

Nu este deloc  ușor să dai note propriului copil și să fii și obiectiv , asa cum s- întâmplat acum.Aproape incredibil, notele lui , ridicate în același timp erau, de multe ori identice cu cele ale arbitrului de centru care nu este decât , Nicu Dascălu, un mare antrenor în acest sport.

Toate acestea cu siguranță ne vor folosi în realizarea celor două filmulețe.” – Liliana Niculiță

 

Acești sportivi oferă exemple de bună practică tinerilor care scriu scenariul, regia și care interpretează rolurile în cele două scurt metraje.

Au fost aplaudați și susținuți de colegii lor pe toată perioada competiției demonstrând că reprezintă o echipă nu numai în sala de sport , ci și în viața de zi cu zi.

 

Proiectul continuă în lunile următoare cu atelierele de sport și regie film în cadrul cărora trebuie să se realizeze cele două filme de scurt metraj.

La sfârșitul lunii iunie va avea loc Gala în cadrul căreia vor fi acordate premiile pentru cel mai bun rol, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie, etc.