Punctul de vedere al primarului Petre Tone privind conflictul cu Florian Cercel si alti consilieri | VIDEO

Vorbind despre consilierul Florian Cercel şi disputele din Consiliul Local, dar şi despre conflictul generat între actualul Executiv al Primăriei Olteniţa şi Florian Cercel, Ţone crede că fostul viceprimar are o problemă: „Când nu este în spaţiul public, în mediul on line, afirmă că nu este respectată legea şi că dânsul ne dă lecţii de legalitate. Eu cred că este ultimul consilier care ar putea vorbi de legalitate şi spun asta pentru că sunt mai multe antecedente….De un an şi şapte luni de când eu sunt primar, pe viză de legalitate mi s-au întors de la Prefectură două proiecte de hotărâre care fuseseră aprobate în Consiliul Local. Unul este în legătură cu Nuţa Florăreasa care pe bună dreptate ni s-a întors pentru că la vremea când s-a dat acea Hotărâre de Consiliu Local eu nu ştiam despre hotărârea judecătoreasca şi punerea în posesie a lui Jelea Irina, un document pe care l-am descoperit mai tîrziu şi pe bună dreptate care ni s-a întors…şi o altă hotărâre a fost cu trei locuri de casă, care se dau pentru tineri căsătoriţi, care a fost o abodare greşită pe ele, dar care peste două luni…tot le dăm tinerilor. A fost o abordare greşită de către noi. A propos de legalitate, eu nu pot iniţia nici un proiect până nu am un raport de specialitate făcut de compartinentul care se ocupă de problema respectivă şi până nu am viza de legalitate pe care o are secretarul primăriei. După ce sunt parcursşi aceşti paşi, eu pot iniţia un proiect de hotărâre. Atunci cum să fim acuzaţi că nu respectăm legea?” susţine Ţone.

Petre Ţone se apără foarte bine plecând de la conflictul Cercel-Milescu-Manciu-Ţone, spunând că Florian Cercel este greu de înţeles: „E greu de înţeles domnul Cercel…În şedinţa din februarie 2013 am relatat Consiliul Local că nu sunt de acord cu demisia domnului Cercel Florian şi timp de o jumătate de oră m-am rugat de el să nu plece. Ba mai mult, l-am lăudat pentru tot ce a făcut în cele şapte luni cât a fost viceprimar cu mine. Ulterior, l-am făcut un fel de consilier personal să mă reprezinte la Ministerul Transporturilor.” mai spune actualul primar. Ţone consideră că Cercel vrea să creeze nişte valuri prin atitudinea folosită în şedinţe şi că profită de pe urma unui „om bolnav” cum îl diagnostichează acesta, pentru a scoate la iveală nişte documente. „Sunt lucruri care pe mine mă depăşesc, am hotărât să nu intru în acest joc de inventive. Îi face o plăcere diabolică în a aduce aminte că eu am făcut puşcărie. L-am întrebat în scris dacă eu am furat ceva, dacă am tâlhărit ceva, dacă am făcut bancrută frauduloasă, să fie supus oprobiului public…Eu nu am făcut altceva decât am dat o aprobare şi pe stat s-au oprit banii la salariaţi, efectiv nu am manevrat nici un leu. Am dat aprobare ca salariaţii pe care eu îi conduceam să cumpere nişte seturi pluşate, banii s-au oprit pe stat, nici un leu prejudiciu. S-a considerat la vremea respectivă contravenţie la legea ratelor, vânzare din depozit şi bineînţeles înşelăciune în dauna avutului obştesc, fără ca eu să am vreodată calitatea de gestionar. Eram şef de unitate. La vremea respectivă am luat totul asupra mea pentru că eu dădusem dispoziţie. Are o plăcere diabolică de a aduce aminte de acest lucru care s-a întâmplat în 1984, deci acum 30 de ani.” declară primarul Petre Ţone.

Petre Tone, primar Oltenita

Petre Tone, primar Oltenita

Florian Cercel acuză faptul că Ţone nu îi pune la dispoziţie anumite documente. Petre Ţone îi răspunde: „O primărie se conduce după lege. Domnul Cercel vorbeşte pentru cei neavizaţi. Dacă ne-am lua doar după Legea 215 n-ar mai fi nevoie de consiliu local. Dacă ne-am lua după Codul Fiscal, nu am mai avea nevoie de consiliu local. În anul 2012, domnul primar de la vremea respectivă a dat o normă internă, ce n-a fost invalidată de Prefectură, în care stabileşte un circuit al documentelor. Stabileşte expres cum se obţin documentele din primărie cu circuit normal, inclusiv pentru viceprimar, secretar, tot personalul primăriei. Se face o cerere către primar, iar primarul este obligat să-ţi dea răspunsul în 10 zile, sau conform Legii 544 îţi comunică în timp de 5 zile că datorită complexităţii documentelor pe care le ceri, e nevoie de mai multe zile, până la 30 de zile maxim. Va primi în scris tot ceea ce a cerut.”

Acesta mai declară că este obligat ca toate dispoziţiile pe care le-a semnat Milescu în calitate de primar să le respecte. „Dacă una nu mai produce nu ştiu ce efecte, pot da o altă dispoziţie prin care o invalidez pe aceea. Eu nu am dat. Este în vigoare. Că lui nu-i convine, trebuie să-i convingă pe juriştii de la Prefectură. El a primit toate informaţiile pe care le-a solicitat. Acum am o cerer de la el pe care o studiez. E intrată în primărie pe data de 7.02, dar dacă i le voi pune la dispoziţie, înseamnă un volum de muncă imens. Acest dosar reprezintă un punct din ce-mi cere domnul Cercel şi este vorba de sensul giratoriu, care s-a construit sub directa lui construcţie în 2012. Eu cred că orice om de bună credinţă înţelege că nu e decât o şicanare. El vrea să-şi bată joc de mucitori, de oamenii din primărie…dar îl anunţ că am să i le pun toate la dispoziţie aplicând legea.” mai spune Ţone arătând toate solicitările lui Cercel. Primarul PSD avertizează ca va merge inclusiv la procurorul şef, la comandantul poliţiei pentru a afla dacă astfel de solicitări înseamnă drept la informaţie…”Înţeleg domnul Cercel devine organ de anchetă? Asta înseamnă drept la informaţie publică? În condiţiile în care e consilier local şi a aprobat toate aceste lucrări… Toţi banii care s-au alocat. Dânsul ne cere şi ce nu avem…” completează Ţone.

Referitor la disputele declanşate în şedinţele locale, Ţone le vede ca o consecinţă a faptului că există acei consilieri cărora nu le convine ce face acesta ca primar: „Cei care se uită la şedinţele de Consiliu Local ar trebui să deceleze între cele două părţi ale Consiliului Local. Prima parte în care discutăm toate proiectele care privesc municipiul nostru şi partea de discuţii din diverse unde s-a ajuns la ceva de nesuportat. Eu fac apel la dumneavoastră să se uite la ultima şedinţă, că în momentul la care s-a ajuns la discuţii despre dosare care nu au nici o legătură cu actualul Consiliu Local, eu am ieşit din sală. M-am întors înapoi la rugămintea unuia dintre ei. Din păcate dumneavoastră şi oamenii ar trebui să înţeleagă că primarul nu conduce Consiliul Local. Ei hotărăsc, eu trebuie să execut. Eu cred că unii din consilieri nu le convine ce fac. Nu le convine că cea mai mare parte din promisiunile mele prinde viaţă. Mulţi mi-au cântat prohodul în primele şase luni din mandat. Mulţi au considerat că nu voi fi în stare să fac ce am promis.” este de părere primarul Petre Ţone.