Judetul Calarasi / Cea mai buna recolta la porumb din ultimii 20 de ani

Fermierii din judeţul Călăraşi dau zor să strângă ultimele roade din câmp. Mulţumirea agricultorilor este pe măsura efortului depus: recolta la porumb este peste aşteptări. În ultimii 15-20 de ani nu s-a mai văzut aşa ceva în Bărăgan.
foto: epochtimes-romania.com

foto: epochtimes-romania.com

“Este foarte, foarte bună. În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spune Aurelian Dobre, secretarul Camerei Agricole Călăraşi.
Conform datelor furnizate de Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici. Probleme apar însă la noile semănături. Fermierii spun că pământul nu se poate lucra, deoarece e “beton”. “Ne-am rugat să plouă, dar n-am avut noroc. Asta e, nu ne punem rău cu Cel de Sus”, spune Dobre. Acest lucru dă peste cap campania de toamnă. Agricultorii spun că perioada optimă pentru aceste lucrări este sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Nu au reuşit să facă mare lucru. “Nu se poate pregăti patul germinativ. Am cumpărat sămânţă, dar n-o putem folosi. Nu se poate lucra pământul”, a adăugat Dobre. Începe recoltarea culturilor de soia Campania agricolă de toamnă a început de o săptămână în Bărăgan. Prima pe listă la recoltat este floarea-soarelui, care ocupă o suprafaţă de 45.295 de hectare.
Reprezentanţii DADR Călăraşi susţin că în cel mult două săptămâni va începe şi recoltarea culturilor de soia. Anul acesta, în judeţul Călăraşi au fost cultivate aproximativ 98.000 de hectare de porumb pentru consum şi 1.626 pentru sămânţă. Cultura de soia ocupă o suprafaţă de 8.540 de hectare. Dacă vremea va ţine cu agricultorii, până la 20 octombrie, cel târziu, recoltele vor fi strânse de pe câmp. “Avem semnale pozitive. Credem că va fi un an foarte bun la aceste culturi, cel puţin în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Am discutat cu fermierii şi, deocamdată, nu sunt probleme. Stăm un pic mai bine şi la capacitatea de înmagazinare, pentru că au apărut mai multe silozuri, aşa că nu ne gândim că preţul se va prăbuşi, ca în alţi ani la porumb. Fermierii au unde să-şi depoziteze cerealele”, spune Valeriu Steriu, deputat de Călăraşi în Comisia de Agricultură şi Industrie Alimentară. Grâu puţin, ploi şi vijelii multe Recoltatul a fost întârziat cu câteva săptămâni de vremea rea. Ploile şi vijeliile au pus beţe în roate fermierilor. De exemplu, la începutul lunii iulie din cele 237.991 de hectare de culturi de păioase fuseseră culese din câmp aproximativ 90.000 de hectare. Ploile abundente, grindina şi furtunile au distrus 4.862 de hectare de cereale.
Potrivit Direcţiei Agricole Călăraşi, 1.720 hectare de grâu, 1.470 hectare de orz, 513 de rapiţă, 503 floarea soarelui şi peste 100 de porumb au fost calamitate. “S-a mers încet cu combinele din cauza lanurilor căzute de grâu. Utilajele sunt insuficiente, iar recoltatul a mers greu din cauza ploilor.

Citeste mai mult: adev.ro/nbwill