” The Big Winners” , rezultatele unui proiect de succes cu finantare europeana

erasmus1

22

Proiectul promoveaza in randul tinerilor un stil de viata sanatos prin practicarea sportului,miscarii si a unei alimentatii sanatoasa in vederea prevenirii obezitatii.

Activitatile schimbului de tineri s-au desfasurat la Bran in perioada 1-10 noiembrie 2014.Un numar de 20 de tineri din Izmit,Turcia alaturi de 20 de tineri din Oltenita si comunele limitrofe au empatizat,si-au dezvoltat abilitatile de comunicare in limba engleza,au dobandit informatii despre ce inseamna un stil de viata sanatos,si-au imbunatatit abilitatile de practicare a unor sporturi de masa si drumetii montane.

DSC05322 DSC05335 DSC05568

Cei 4 lideri au fost alaturi de ei si le-au acordat sprijinul de care acestia au avut nevoie.
Participantii s-au implicat activ in toate etapele proiectului iar procesul lor de invatare a avut loc intr-un mediu intercultural.

Jocul,ca metoda specifica educatiei non-formale,a fost folosit pe toata durata activitatilor si a reprezentat metoda de baza pentru depasirea barierelor lingvistice. In primele doua zile au fost folosite jocuri de cunoastere si includere.
Printre activitatile derulate s-au numarat: teatru forum (“Placerile lui Andrei”), flash mob in centrul Comunei Bran, atelier culinar practic (prepararea unui desert sanatos), jocuri amicale de fotbal si volei, intalnire cu un nutritionist, discutii, prezentari video pe teme precum “Obezitatea-cauze si efecte”,”Ce inseamna o dieta sanatoasa”, drumetii montane, cafenele publice unde s-au dezbatut impactul unor activitati si s-au facut evaluari intermediare ale activitatilor proiectului.

1932574_788946947837759_5505041237217380712_o dsc_1461_frame_3761 DSC05525 DSC05886 foto 3 Dezbatere Obezitatea-cauze si efecte

Ca modalitate de evaluare finala a fost aleasa o metoda inedita:abacul de evaluare.
Participantii au fost informati despre posibilitatea obtinerii unui Youthpass.

In cadrul Serii interculturale tinerii si-au promovat propria cultura prin prezentarea unor materiale informative despre cultura tarii de unde provin si a unor produse alimentare traditionale.
Au fost organizate excursii culturale ( s-a vizitat Castelul Bran si Cetatea Rasnov) in cadrul carora tinerii turci au dobandit informatii noi despre cultura noastra.

foto -jocuri de cunoastere

Activitatea cu cel mai mare impact asupra tinerilor si comunitatii unde a avut loc proiectul a fost flashmob-ul „Spune NU obezitatii!”, activitate stradala care a atras atentia celor care au asistat asupra pericolului pe care il reprezinta obezitatea pentru tineri.

La aceasta activitate a luat parte domnul primar al Comunei Bran care s-a aratat interesat de acest proiect si de organizarea unor viitoare proiecte cu tinerii in aceasta localitate.
Activitatile proiectului pot constitui modele de buna practica pentru cei interesati sa se implice in problemele cu care se confrunta tinerii olteniteni.

“Acest proiect este finantat cu sustinere din partea Comisiei Europene. Aceasta publicatie [comunicare] reflectă doar vederile autorului, iar Comisia nu poate fi facuta responsabila pentru utilizarea informatiei pe care o contine.”