Oltenita asteapta finalizarea canalului Dunare – Bucuresti de 151 de ani

Primarul general Sorin Oprescu a participat la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Contributorilor la Platforma Urbană pentru Regiunea Dunării.

foto: libertatea.ro

foto: libertatea.ro

Primarul Bucureştiului a reiterat intenţia capitalei României de a deveni port la Dunăre, de data aceasta cu ajutorul Uniunii Europene. Ideea ca Bucureştiul să fie conectat la fluviu împlineşte anul acesta 151 de ani, din 1864, de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a cerut sprijin financiar bancherilor francezi.

Prima schiţă a canalului navigabil Bucureşti – Olteniţa apare însă în 1880, iar în 1921 ideea reapare în revista Energia, sub semnătura inginerului Dimitrie Leonida.

Din lipsă de bani, proiectul unui port este reluat periodic, fără succes, până în 1984, când, în urma studiilor făcute, s-a decis începerea lucrărilor care să lege Bucureştiul de portul Olteniţa printr-un canal navigabil.

În 1990, lucrările, gata în proporţie de 70%, au “intrat în conservare”. În acest moment statul român caută variante de finanţare pentru terminarea proiectului.

sursa: libertatea.ro