Cod portocaliu de caniculă. Cum se feresc olteniţenii de cele 37 grade Celsius / VIDEO

Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru ziua de marţi, 28 iulie, pentru mai multe regiuni din ţară. În această zi, vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei, iar indicele de  temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. La amiază, temperaturile maxime vor atinge frecvent 37 de grade Celsius.

Oltenita, centru

Oltenita, centru

De mâine temperaturile cresc progresiv, aşa încât ANM a decretat cod portocaliu de caniculă în 6 județe din sudul țării, printre care şi Călăraşi. Atenţionarea este valabilă pentru zilele de 29 și 30 iulie pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti. În aceste zile, şi oltenițenii vor resimți un val de căldură şi disconfort termic accentuat, iar în termometre mercurul se va ridica până la 39 de grade. Joi se vor înregistra izolat valori în jurul a 40 de grade şi, pe arii extinse, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Codul galben este decretat atunci când fenomenele meteorologice prognozate, precum averse, descărcări electrice, intensificări de vânt ori temperaturi ridicate, sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi, în timp ce codul portocaliu anunţă fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare, cum ar fi vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ger sau caniculă.

Deoarece corpul uman resimte temperatura exterioră cu până la 8 grade mai mult, specialiştii recomandă să ne protejăm purtând haine de culori deschise şi accesorii de protecție, confecţionate din materialele naturale, precum bumbacul sau inul, care resping căldura.

De altfel, hidratarea este deosebit de importantă în aceste zile, şi se recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichide, evitând cafeaua şi băuturile alcoolice. Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, bazată pe fructe şi legume, fără mâncărurile grase. Alți aliați în lupta cu căldura pot fi ceaiul de mentă și duşurile reci, care ajută la diminuarea considerabilă a stării de disconfort.

Vârstnicii, copiii şi bolnavii cu afecţuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, sunt sfătuiţi să evite deplasările la orele amiezei, precum şi efortul fizic. Dacă apar simptome precum crampe musculare sau palpitaţii, acestea sunt sfătuite să consulte medicului.

Ministerul Sănătăţii Publice atrage atenţia că respectarea acestor recomandări minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte înalte.