Cum arată Adăpostul Câinilor Comunitari din Oltenița/ VIDEO

De la înființarea adăpostului au fost capturate de pe raza municipiului Oltenița aproximativ 300 de câini metis, dintre care doar 140 au fost dați spre adopție, o mare parte dintre ei plecând peste hotare. În prezent, 100 de patrupede de rasă comună conviețuiesc în cele 9 cuști și așteaptă din clipă în clipă să fie adoptate.

Din aprilie 2014, Primăria Oltenița are contract cu o echipă de ecarisaj care capturează câinii fără stăpân de pe raza orașului și-i aduce la adăpost. Dacă animalul prezintă un microcip, este introdus în Registrul de Câini cu Stăpân, și se cere revendicarea de către proprietar. Dacă se dovedește că animalul nu are stăpân, i se întocmește o fișă individuală de capturare, în care se specifică culoarea, vârsta estimativă, zona din care a fost ridicat, data și numărul crotaliei.

IMG_6464

Dacă cineva dorește să ia acasă un câine de la adăpost trebuie să prezinte dovada spațiului (act de proprietate etc), dovada materială (adeverință de muncă, talon de pensie etc), o copie după cartea de identitate și să completeze un formular de adopție/revendicare, după caz, și unul prin care își dă acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal în RECS. Adopția este gratuită, iar câinele pleacă din adăpost sterilizat, microcipat, vaccinat (antirabic) și cu carnet de sănătate.

Până acum au fost demarate proceduri de adopție din străinătate cu ajutorul unor organizații din Marea Britanie și Germania. În acele cazuri, reprezentanții organizațiilor au vizitat adăpostul din strada General Manu, au fotografiat patrupedele, pe care le-au prezentat mai apoi pe internet. În momentul în care se găseau stăpâni, se începeau procedurile de adopție: câinii din Oltenița erau transferați la o asociație din București, unde li se întocmeau actele de sănătate, teste de parvoviroză și pașaport. Din Oltenița aceștia plecau microcipați, vaccinați și cu carnet de sănătate.

După adopție, responsabilii adăpostului fac controale periodice pentru a vedea dacă animalele sunt ținute în condiții bune. Până acum nu s-a constatat nicio neregulă în cazul adopțiilor, nici cu câinii adoptați în țară, nici cu cei din străinătate.

IMG_6458

Deși legea eutanasiei este controversată, Alexandru Chirnogeanu, responsabilul din partea Primăriei pentru adopții, spune că în Oltenița nu se fac eutanasieri, scopul adăpostului fiind de a-i menține în viață pe căței. Lângă adăpost este amenajată o pensiune canină, constând în 3 cuști, unde proprietarii de câini își pot aduce animalele pentru o perioadă mai lungă de timp.

În cazul câinilor cu stăpân, Primăria anunță că a început campania de microcipare, în felul acesta peste 500 de câini au fost deja microcipați. Intervenția fiind gratuită, proprietarii plătind doar carnetul de sănătate și microcipul.