Din Brazilia, în Oltenița, pe bicicletă. VIDEO

Mariana Gonçalves, 31 de ani, a decis să vadă cu ochii ei locurile despre care a învățat în facultatea de istorie, din Brazilia. Acum un an și jumătate s-a îmbarcat în avion, cu destinația Portugalia. De acolo, și-a cumpărat o bicicletă care a însoțit-o prin Europa și chiar Asia. Spune despre bicicleta sa încărcată cu bagaje că e casa ei; acolo are cortul, hainele și câteva obiecte personale.

IMG_6436 Olteniteanul

De peste 15 luni pedalează zilnic zeci, chiar sute de kilometri, pe meleagurile a 17 țări, înoptând la localnici. Când nu găsește gazdă, ori picioarele n-o mai țin să ajungă până în următoarea localitate, tânăra biciclistă campează unde simte că „există energii pozitive”, pe cât posibil în locuri ferite de ochii trecătorilor. Nu stă mai mult de o seară în localitățile prin care trece, dar e de ajuns încât să-și facă prieteni. Singurătatea are avantaje și dezavantaje, dar cel mai mult o bucură libertatea de mișcare pe care i-o conferă bicicleta și-și găsește motivația de a continua călătoria cu fiecare om sau peisaj frumos care-i ies în cale. Spune că se răzgândește adesea în intinerariul pe care și-l stabilește, însă din România s-a hotărât să străbată statele dunărene în amonte și să se abată până în Cehia, unde va sta puțin să-și adune gândurile. De acolo vrea să ajungă în Marea Britanie.

IMG_6432 Olteniteanul

Călătoria din care nu vrea să se mai oprească a venit cu multe lecții de viață pentru Mariana; a învățat să ceară lucruri și să se descurce cu puțin. În primăvară, a fost surprinsă de cutremurul devastator chiar în Nepal, când mergea pe bicicletă, și cu toate că resursele i se terminaseră demult, a dat atunci o mână de ajutor localnicilor și chiar a făcut o campanie de strângere de fonduri pe internet pentru sinistrați.
Dacă vreți să fiți la curent cu aventura Marianei, puteți să o urmăriți pe pagina de facebook dedicată călătoriei, Bicicletani.