Karatiștii oltenițeni premiați la Ashihara Gethika Cup, de la Constanța

Karatele, sportul japonez practicat de milioane de oameni în toată lumea, câștigă din ce în ce mai mulți adepți și în Oltenița, grație Sensei-ului Marcel Paraschiv. Copii și adulți, deopotrivă, aleg să se îndrepte spre artele marțiale cu gândul la tehnicile de autoapărare sau la performanță. Ca dovadă, karatiștii clubului Tai Sabaki tocmai s-au întors de la cea de-a V-a ediție a concursului Ashihara Gethika Cup, găzduit de Sala Sporturilor, din Constanța.

11760245_10154062993443709_6456533663265865481_n

Weekend-ul trecut, 150 de sportivi au concurat la cele 3 probe: kata individual, kata echipe și kumite, dintre care 19 au fost antrenați de Sensei Marcel Paraschiv. Aceștia și-au demonstrat forța, viteza și tactul în fața juriului la proba de kata și adversarilor, la cea de kumite. 18 dintre karatiștii oltenițeni au urcat pe podium, dintre care 9 au reușit un onorabil loc întâi. Pentru a nu favoriza sportivii mai mari, în cadrul competiției, aceștia au fost grupați în funcție de vârstă, din 2 în 2 ani. Clubul din Oltenița s-a clasat pe locul al treilea din punct de vedere al rezultatelor, înaintea altor 5 cluburi din țară, prezente la eveniment.

Karatiștii antrenați de sensei Marcel Paraschiv sunt de toate vârstele și, din câte se pare, pasiunea pentru acest sport se transmite de la o generație la alta, așa încât mămici cu centura verde vin cu copiii la lecțiile de karate. De-a lungul timpului, Sensei a antrenat sute de elevi, iar în prezent se mândrește cu 5 campioni europeni și numeroși naționali.

Karatele, la fel ca celelalte sporturi de tip full contact, precum judo, jiu-jitsu sau sumo, îi obișnuiește pe sportivi cu lovituri puternice. În cadrul acestei tehnici de luptă, sportivii învață să se autodisciplineze și capătă o rezistență psihică.

Sensei continuă să se perfecționeze și participă la cursuri de formare în străinătate ori studiază pe cont propriu.

În octombrie, liderul Clubului Sportiv Tai Sabaki pregătește o competiție de Kata chiar în Oltenița.