Oltenita / Emoții și speranțe la cea de-a doua sesiune de bacalaureat

După ce săptămâna trecută au susținut examenele pentru competențele lingvistice și digitale, de luni, 24 august, tinerii au început susținerea examenelor scrise din cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului.

Ieri a avut loc proba scrisă la limba și literatura română. Subiectele au fost diferențiate, astfel că elevii care au terminat un profil umanist, la subiectul I, au avut de demonstrat înțelegerea poeziei Preludiu de toamnă, scrisă de Radu Stanca. În continuare ei au avut de redactat două eseuri, unul argumentativ despre utilitatea cunoașterii biografiei unei personalități culturale sau științifice, iar în cel de-al doilea au avut de prezentat relația dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

uman 1 uman 2

Elevii care au studiat materiile exacte au avut de comentat poezia Dor căzut, scrisă de Nicolae Labiș. Subiectul al doilea a presupus redactarea unui text argumentativ despre importanța implicării tinerilor în acțiuni umanitare, iar ultimul dintre subiecte a fost legat tot de o nuvelă, însă de data aceasta a trebuit ca ei să redacteze un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj.

Real 1 real 2

Marți are loc proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri urmează proba scrisă la disciplinele obligatorii, de matematică și, respectiv, istorie, în funcție de profil și specializare. Joi, elevii pot alege dintr-o gamă mai largă de discipline, respectiv: fizică, chimie, biologie sau informatică – pentru profilul real din filiera teoretică și geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie – pentru profilul umanist.

DSC00094

Pe 31 august, se afișează rezultatele și tot atunci nemulțumiții pot depune contestații. Pe 1 și 2 septembrie se corectează contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe data de 3 septembrie.

În Oltenița a fost organizat un singur centru de examen, în incinta Grupului Școlar Nicolae Bălcescu, iar la examen s-au înscris aproximativ 250 de persoane. În ultimii ani au fost sporite măsurile anti-fraudă din incinta unităților de examinare, astfel că pe holuri și în sălile de examen au fost montate camere audio-video. La nivel național, la această sesiune s-au înscris aproximativ 55000 de elevi.

La sesiunea din vară a anului 2015, rata de promovabilitate a fost de 55,7%, raportată la cei 1800 de elevi care au susținut examenul în județul Călărași.