Fortress2015, tabăra internatională, organizată de voluntari oltenițeni

Dezbaterea din 6 august, organizată în cadrul taberei internaționale Fortress2015 de la Bran, a fost un prilej prin care organizația umbrelă ACTIVE – sobriety, friendship and peace a marcat 25 de ani de existență. Preț de câteva ore, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și non-guvernamentale, alături de participanți, din țară și din străinătate, au participat la două dezbateri.

11800397_1622685178014998_7118648093111018370_n

Prima dintre ele a debutat cu intervenția moderatoarei Sanja Stojanovska. În cadrul panel-ului, organizatorii au încercat să ofere o imagine cât mai cuprinzătoare asupra rolului și impactului pe care organizațiile de tineret îl au la nivel european.

Invitații au prezentat subiectul din perspectiva structurilor pe care le reprezentau, așa încât intervențiile vice-președintelui ACTIVE, Samson Rentsch, precum și cele ale Adrianei Zaharia, Coordonator Comunicare în cadrul FOND, au oferit o imagine de ansamblu a situației ONG-urilor atât în țară, cât și peste hotare.

Intervențiile Airei Grigoniere, membru în board-ul ACTIVE între 2002 și 2006, dar și cele ale Irinei Piloș, reprezentanta Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, au făcut o incursiune în timp și au povestit despre societatea civilă, din perspectiva beneficiarilor, și, respectiv, din cea a evaluatorilor.

Trecerea la cel de-al doilea panel de discuții a fost făcută de către delegatul de tineret al ONU, Luca Ciubotaru, care a vorbit despre importanța reprezentării tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel politic, ca mai apoi, Maja Stojanovska, Secretar General al ACTIVE și moderatorul celui de-al doilea calup de discuții, să îi provoace la discuții pe invitații săi cu privire la politicile de restricționare a consumului alcool.

Kujtime Barushi, președinte ACTIVE, a oferit o imagine de ansamblu asupra situației consumului de alcool la nivelul Europei. Kujtime spune că în ciuda faptului că Europa este regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume și că 138000 de persoane mor anual din această cauză, încă nu există un set coerent și suficient de puternic de reglementări.

Din fericire, Adis Arnautovic (Center for Education of Youth), din Bosnia și Herzegovina, a vorbit despre progresele pe care o țară care nu face parte din Uniunea Europeană le-a făcut în ultimii ani în privința combaterii consumului de alcool.

Intervențiile lui Adis au fost complementare celor ale Amandei Ylipää, (UNF Suedia) care a dat un exemplu de bune practici din Suedia. Deși țările scandinave au cele mai importante realizări în acest domeniu, Amanda spune că mai sunt multe de făcut și la ei.

În concordanță cu cele spune de Kujitime a fost și președintele IOGT International, Kristina Sperkova, care a oferit o imagine globală a acestei problematici. Kristina spune că atâta timp cât actorii din industria alcoolului se asociază, pentru a avea sorți de izbândă societatea civilă trebuie să adopte o viziune unitară. Într-o lume în care la fiecare 10 secunde un om moare din cauza consumului de alcool și în care berea este mai ieftină decât sucul de portocale, Kristina spune că schimbarea trebuie să înceapă în primul rând cu schimbarea mentalității tinerilor și abia apoi cu normele.

În continuarea dezbaterii, participanții au urmărit un film făcut de ACTIVE, iar ziua s-a încheiat cu o petrecere aniversară.

11873799_1624025154547667_5762708842407059937_n

ACTIVE – sobriety, friendship and peace este o organizație europeană care promovează un stil de viață fără alcool. Solidaritatea și înțelegerea sunt câteva dintre scopurile organizației, iar în jurul acestei devize s-au strâns 32 de organizații de tineret din 24 de state europene și numără în total 25 000 de voluntari.

Dezbaterea a avut loc la Bran, și a avut loc în cadrul taberei de vară Fortress2015, organizate de ACTIVE – sobriety, friendship and peace (Suedia) și organizația oltenițeană Dunăre.EDU, la care au participat 135 de tineri din 17 țări.

11822500_10153055388306765_4804120314181151823_n

În cadrul ei, timp de o săptămână, tinerii au participat la activități sportive, workshop-uri despre drepturile omului și au purtat discuții despre cum se poate combate consumul de alcool.

În ultima zi a taberei a avut loc ACTIVE FAIR OF GREATNESS, o expoziție în cadrul căreia organizațiile membre ACTIVE și-au prezentat activitatea în cel mai creativ mod cu putință, pregătind cocktail-uri non-alcoolice, concursuri și experimente menite să promoveze un stil de viață sănătos și fără adicții.
Aceasta este a 25a tabără de vară organizată de ACTIVE, iar anul viitor va avea loc în Polonia.