Perseidele, fenomen astronomic vizibil din Oltenița

În noaptea de miercuri spre joi, 12-13 august, oltenițenii au putut observa pe cer Perseidele, fenomen astronomic cunoscut popular sub numele de „ploaie de stele”.

11219236_951743234889217_5646839509293864102_n

Perseidele văzute de pe pod. Foto: George Tudor

Fenomenul se produce datorită trecerii Pământului prin mijlocul roiului de meteoriți care tranzitează constelaţile Cassiopeia şi Perseu.

Ploaia de meteoriți a început în luna iulie și a atins apogeul în noaptea de 12 august, când, începând cu ora 22:00, aproximativ 100 de meteoriți pe oră au intrat în atmosfera planetei, cu viteze de peste 210 000 km/h. Pe cer au fost vizibile dâre luminoase de culoare albastră și roșie, care au durat în medie 1 secundă.

perseide

Perseidele văzute de pe pod. Foto: George Tudor

În general, poziția Lunii face fenomenul greu de observat , dar în seara precedentă, satelitul natural al Pământului nu a deranja observațiile.

Pentru o mai bună observare, specialiștii în astronomie recomandă ca observatorii să urmărească și să consemneze activitatea cosmică, împărțind bolta cerească în mai multe regiuni, astfel se consemnează poziția relativă a meteoritului, urmând ca în urma calculelor, să se stabilească numele și poziția exactă a meteoriților.

Conform Agenției Naționale de Meteorologie, în Oltenița, cerul a fost parțial noros, însă norii nu a obturat întregul spectacol cosmic.

Oltenițenii au putut observa cel mai bine fenomenul din afara orașului și din locurile ferite de lumină. Fenomenul se mai poate observa până la sfârșitul lunii august, însă meteoriții vor avea o frecvență mai mică în nopțile care urmează.