Politica

Deputat PSD Constantin Bîrcă: Suntem campioni la producerea, importul şi gestionarea deşeurilor! Până când?

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă, a susținut în plenul Camerei Deputaților declarația politică intitulată “Suntem campioni la producerea, importul şi gestionarea deşeurilor! Până când?”.

Iată mai jos textul integral al declarației:

„Iubim cu toţii România, dar nu ne putem împăca cu ideea că acest minunat „colţ de rai” capătă, pe zi ce trece, noi valenţe negative sub directa oblăduire a actualului Guvern.

Deşeurile şi importurile ilegale de deşeuri s-au înmulţit considerabil în ultimele 18 luni.

Acesta este rezultatul tristei analize dedicată problemei deşeurilor din ţară, publicată de EUObserver.

În ciuda faptului că are a doua cea mai proastă rată de reciclare a deşeurilor din UE, România a ajuns să dea pe dinafară de deşeuri şi gunoaie – cele mai multe aduse ilegal din străinătate.

Săptămâna trecută au fost descoperite 189 de tone de gunoaie aduse din Italia în curtea unei firme din judeţul Bihor, în vestul ţării. Garda română de Mediu a stabilit că importatorul nu dispune de instalaţii necesare pentru a recicla gunoiul şi că, cel mai probabil, el urma să ajungă în gropi ilegale de gunoi.

Alte 25 de tone de deşeuri din cauciuc au ajuns în România, din Regatul Unit, la Constanţa, expediate în port de diverse state UE. Încă 70 de containere cu deşeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate în alte câteva porturi româneşti de pe coasta Mării Negre.

Un raport al Poliţiei arată că, în ciuda faptului că documentele declarau deşeuri din plastic, containerele conţineau de fapt deşeuri din lemn şi metal, precum şi materiale periculoase. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar conţinutul lor provenea de la o firmă belgiană.

Citeste INTEGRAL AICI (click)

S-ar putea să-ți placă și...