Politica

Declarație politică deputat Bîrcă Constantin: „Cercetare, dezvoltare, inovare – elemente de top ale austeritatii bugetului 2021“

Parlamentul României

Camera Deputaților

 

DECLARAŢIE POLITICĂ

Adresată de către domnul senator: Constantin BÎRCĂ

Circumscripţia electorală: nr. 12, Călărași

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din data: 03.03.2021

Titlul declaraţiei politice: „Cercetare, dezvoltare, inovare – elemente de top ale austeritatii bugetului 2021“

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

România dispune de  un potențial științific deosebit, apreciat de partenerii străini dar total nevalorificat în țară.

Subfinanțarea cronică a acestui sector nu face decât să demonstreze incapacitatea Guvernului de a gestiona și de a distribui eficient și competitiv fondurile pentru cercetare. Finanțarea cercetării a ajuns la un minim istoric: ~ 0,15% din PIB alocat Ministerului de resort în 2020.

 În plus, fondurile sunt împărțite discretionar, netransparent și ineficient. Gestiunea fondurilor destinate cercetării trebuie să se bazeze exclusiv pe experiența oamenilor de știință. Acest principiu guvernează activitatea celor mai importante agenții de finanțare a cercetării fundamentale europene și americane, care primesc majoritar sau exclusiv finanțare public. Este și motivul pentru care mulți specialiști de valoare părăsesc  România.

Reconstrucția cercetării românești se impune a fi realizată pe principii de competitivitate și eficiență, predictibilitate și reziliență. Totul însă, cu fonduri suficiente.

Ignorarea Cercetării de către guvernanți, îndepărtează România ireversibil de profilul unei țări membre UE în ce privește domeniul cercetării-dezvoltării și, implicit, al competitivității economice.  În această situație este demn de semnalat Apelul membrilor Organizației Neguvernamentale “Ad Astra” – Asociația Cercetătorilor români din țară și din întreaga lume:

“În urma reducerii dramatice a finanțărilor publice de cercetare-dezvoltare, în contrast frapant cu angajamentele României, în ultimii 10 ani s-a înregistrat agravarea progresivă a decalajului României față de alte țări europene în materie de inovare și competitivitate.

În anul 2020, România ar fi trebuit să cheltuiască pentru cercetare-dezvoltare, din fonduri publice, 1% din PIB, adică aproape 11 mld RON, țintă la care s-a angajat și prin Strategia Națională de Cercetare – Dezvoltare și Inovare (HG nr. 929/2014).  În fapt, conform execuției preliminare a propunerii de Lege a Bugetului, România a cheltuit doar 1,75 mld RON, adică mai puțin de o șesime.

Această situație gravă a fost, în mod repetat, evidențiată și în rapoartele de țară și în numeroase alte acte ale Comisiei Europene, precum și în toate evaluările științei și tehnologiei din România.

Corecția situației, posibilă prin măsurile la care v-ați angajat prin programul de guvernare, este necesară și pentru îndeplinirea ”condiției favorizante”, obiectiv indispensabil accesării fondurilor structurale în perioada 2021- 2027.

“Programul de guvernare”  prevede că, până în 2024, Guvernul va cheltui 1% din PIB pentru cercetare – dezvoltare din fonduri publice, în timp ce alți 1% vor fi cheltuiți din fonduri private. Ținta de 1% din PIB din fonduri publice în 2024 este reiterată drept “obiectiv cheie național” pentru îndeplinirea agendei ”România educată”, alături de ținta de 6% din PIB pentru educație.

În aceste condiții, am constatat cu surprindere că, în proiectul de Lege a Bugetului pe 2021, la cheltuielile de “Cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare” din tot bugetul de stat, se estimează o SCĂDERE a acestor cheltuieli, an de an, ajungând la 1,686 mld RON în 2024, adică, iarăși, mai puțin de o șesime din cât prevede programul.

Programul de guvernare conține sute de angajamente, obiective, ținte, acțiuni care țin fie de cercetare-dezvoltare, fie de inovare, de competitivitate, de performanța generală a administrației, societății și economiei și care nu pot fi atinse decât prin performanța sistemului de cercetare-dezvoltare.

Este ușor de văzut că prea puține dintre acestea ar fi posibile la nivelul de finanțare anticipat în Legea Bugetului.

Vă mulțumesc,

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

S-ar putea să-ți placă și...